Het is wellicht het meest populaire internetfenomeen: bloggen. Maar wat is een blog nou precies? Een weblog is een persoonlijk dagboek dat regelmatig voorzien wordt van nieuwe artikelen, ook wel blogposts genoemd. Vaak staat interactie met lezers centraal door middel van het plaatsen van reacties. Hier meer daarover.

Er is echter zoveel meer te vertellen over blogs dan deze simpele definitie. Er zijn namelijk vele soorten van dergelijke websites op het internet te ontdekken. Wellicht ken je enkele, maar weet je nog niet waar jou voorkeur naar uit gaat. In dit artikel ontdekken we samen met jou het nieuwe fenomeen ‘blogger’.

Wat Is Een Blogger?

De term ‘blog’ is een afkorting voor weblog, een site waarop iemand zijn ideeën of gedachten deelt in de vorm van regelmatige en persoonlijke artikelen. Een blogger, als afleiding hiervan, is logischerwijs iemand die een blog heeft gecreeërt en periodiek onderhoud met nieuwe content.

Een blogger deelt zijn gedachten met zijn volgers, een lezerspubliek die hij of zij heeft opgebouwd over tijd. Dit zijn in feite de mensen die het blog (oftewel: de website van de blogger) méér dan een enkele keer bezoeken. Vaak wordt een blogger gevolgd op de site zelf, maar ook op verschillende social media platformen. Te denken valt hierbij aan onder meer:

  • Een YouTube of Vimeo kanaal
  • Een eigen Facebook pagina
  • Een populaire Twitter feed
  • Een zakelijk LinkedIn profiel

De meest gebruikte vorm waarin een blog zich manifesteert, is de creatie van een eigen WordPress website. Er zijn echter ook blogs die worden gebouwd op reeds bestaande sociale platformen. Zo zijn er veel bloggers actief op sites als Tumblr, Blogger, of bijvoorbeeld een sociaal platform als Google+. Het mag duidelijk zijn dat een statische WordPress of Wix website niet de per se nodig is om te starten met bloggen.

Bloggen Voor Dummies

Wat Is Een Blogpost?

De kern van elke blogwebsite is de zogenoemde blogpost. Dit is een ander woord voor een online artikel, die in de context van een weblog wordt geschreven. De lengte van een blogpost kan sterk verschillen, maar is vaak tussen de pakweg 500 en 2500 woorden lang.

Over het algemeen wordt een dergelijke post ondersteund door vele soorten media. Denk hierbij aan unieke afbeeldingen (al dan niet speciaal gefotoshopt in de stijl van de site), YouTube videos, infographics, tabellen, of bijvoorbeeld lijsten met informatie.

Binnen de context van weblogs, is het vaak zo dat de datum, de naam van de auteur, maar ook de afbeelding van deze auteur wordt vermeld bij elk artikel. Bovendien wordt het artikel in een unieke categorie geplaatst, en voorzien van relevante tags. Deze tags zijn eigenlijk niets meer dan de sleutelwoorden die het meest relevant bij de tekst worden geacht.

 

Hoe Werkt Bloggen?

Hoe werkt dat eigenlijk, zelf een weblog bijhouden? Er is namelijk wel wat passie nodig bij het onderhouden van een eigen plek op het internet, zeker wanneer je een grote hoeveelheid volgers hebt weten op te bouwen. Ondanks dat er verschillende vormen blogs bestaan, zijn er wel duidelijke overeenkomsten tussen de werking hiervan te ontdekken.

Bloggen begint altijd met de creativiteit en de schrijfkunst van de auteur (of maker) van de website. Naast de unieke schrijfstijl, zijn ook vaak de onderwerpen veelal hetzelfde op één blogsite. Een blogger heeft veelal verschillende aspecten die hij of zij doorgaat om te komen tot een volledig weblog:

  1. Bepaal een afgebakende set onderwerpen (bij voorkeur gerelateerd)
  2. Verwerk persoonlijke ervaringen in de geschreven teksten
  3. Update regelmatig met nieuwe content, welke relevant zal zijn in het geheel van artikelen
  4. Actieve interactie met mensen die reageren, op het artikel zelf maar ook op social media
  5. Ontwikkelen van een eigen stijl die een vast publiek voor langere tijd aanspreekt

Wat is een blogpost

Bloggen Voor Dummies

Zelf interesse gekregen om een eigen blog te beginnen? Natuurlijk willen we jou daar bij helpen. We hebben een gedetaileerd stappenplan gemaakt, welke je kunt volgen om een eigen weblog te starten. Hoe moeilijk kan het nog zijn met advies van onze experts?

Zelfs absolute beginnners kunnen in no-time een unieke en persoonlijke blogsite op poten krijgen. Alles wat je hiervoor nodig hebt is de gids, die we speciaal voor nieuwkomers als jijzelf, hebben samengesteld. Klik simpelweg op de onderstaande afbeelding, om ons handige stappenplan te bekijken:

bloggen voor beginners