Een blog maken is voor iedereen mogelijk. Het is niet moeilijk om binnen enkele uren een prachtig en professioneel ogend blog te starten! Dit artikel zal alle relevante onderdelen langslopen om succesvol te worden in je digitale avontuur.

We nemen je stap voor stap mee en vertellen je wat je moet doen om een weblog te beginnen. Hiervoor gebruiken we een heel handig en gratis systeem, genaamd WordPress. Dit is een zeer populaire bouwtool voor websites, speciaal bedoeld voor bloggers. En nee, technische kennis is absoluut niet nodig tijdens het bloggen.

Een Blog Maken

Stap 1: Een Eigen Blog Beginnen

Toen ik zelf begon met bloggen, deed ik eigenlijk maar wat. Er zat geen plan achter: ik had niet een bepaald onderwerp om over te schrijven. Toch had ik veel redenen om er één te starten:

 • Blogs zorgen voor autoriteit;
 • Ze bereiken een grote groep mensen;
 • Laten creativiteit en originaliteit de vrije loop;
 • Ze kunnen een centrale hub in een business zijn;
 • Ze helpen de passie voor hetgeen waarover je schrijft aan te wakkeren.

Natuurlijk deed ik wat velen doen: content creëren over dingen die niemand wilde lezen. Inmiddels heb ik talloze sites gestart en een enorme berg kennis opgedaan. Dus ik ga ervoor zorgen dat ik jou niet dezelfde fouten laat maken. Met het stappenplan in dit artikel, zal je zonder twijfel een mooi blog creëren.

 

Benodigdheden

Om succes te hebben op het internet met jou artikelen, is het nodig om een kleine monetaire investering te doen. Het starten van jou eigen plekje op het web is namelijk niet gratis, maar het is wel goedkoop. Er zijn een drietal investeringen nodig om een nieuwe site een succes te maken:

 1. Een unieke .nl domein die past bij onderwerpen waarover je schrijft;
 2. Een host om jou website in de lucht te houden op het web;
 3. Een prachtig design om je weblog te personaliseren.

 

Stap 2: Domeinnaam Registreren

Het eerste wat we moeten doen bij het starten van een site, is het bedenken van een ideale sitenaam. Bij voorkeur heeft deze iets te maken met de onderwerpen waarover je schrijft. Ook is het natuurlijk handig als de .nl domein die je kiest nog beschikbaar is om te registreren.

Veel domeinnamen zijn al geclaimt door andere personen of bedrijven. Een mooie naam moet je dus zo snel mogelijk registreren, anders kan het zomaar zijn dat deze morgen verdwenen is. Let ook altijd op dat je cijfers of leestekens zo veel mogelijk ontwijkt.

De registratie kost normaal rond de €10,- per jaar, maar in het eerste jaar kost dit normaal gesproken €2,99. Het kan echter ook helemaal gratis, in combinatie met een voordelig hostingpakket, welke we nodig hebben om onze weblog online te krijgen (zie het volgende onderdeel).

Blog Beginnen

Klik Hier Om Een Domein Te Registreren

 

Stap 3: Webhosting Kiezen

We gaan onze blog hosten bij het grootste en goedkoopste hostingbedrijf van Nederland, Versio. Deze provider wordt door Trustpilot gezien als één van de best presterende hosting services. Het handige aan Versio, is dat je (naast het kiezen van domein) ook gelijk een plek hebt om dit nieuwe domein te hosten. Hierdoor kunnen andere mensen zien dat je weblog online staat, en deze in hun browser bezoeken.

Webhosting bij Versio is niet duur (vanaf €0,50 per maand), maar absoluut noodzakelijk om alles online te kunnen zetten. Wanneer je van plan bent om maar één blog te maken, is het aan te raden om simpelweg het goedkoopste hostingplan te kiezen.

Voor mensen met de ambitie om hun weblog uit te groeien met veel bezoekers, is het een stuk voordeliger om het pakket te nemen dat iets duurder is. We raden hierbij de pakketten aan met de namen Zilver NL (€2,25 per maand) of Groot NL (€3,99 per maand). Deze pakketten verhogen de snelheid van blogs significant.

Wanneer je bij een ander registrar een .nl domein registreert, is het nodig om eerst de zogenoemde naamservers te wijzigen. Een proces dat een beetje technisch is. Dit is niet nodig wanneer je tegelijk een domein registreert én hosting neemt. Het is dus altijd aan te raden om alles in één keer te regelen.

Blog Starten

Klik Hier Om Een Hostingpakket Te Kiezen

Stap 4: WordPress Installeren

Dit is de enige stap waarin het een klein beetje technisch gaat worden. Maar wanneer je de exacte instructies volgt, dan is dit onderdeel zo gepiept. Wanneer je hier niet uit komt, is het aan te raden even contact op te nemen met de helpdesk van je hosting account. Om het wat makkelijker te maken, is deze stap voorzien van screenshots.

Blog Aanmaken

Navigeer naar het gebruikerspaneel genaamd DirectAdmin. Dit is de controlekamer van je hosting account. De gegevens om in te loggen krijg je in je mail, nadat je een hostingpakket hebt aangeschaft.

Binnen DirectAdmin moeten we opzoek naar de plek waar je Web Applications kan installeren. Omdat we een WordPress blog willen bouwen, klikken we natuurlijk op het WordPress-icoon van de apps installer.

Weblog Maken

Vul alle gegevens in en geef aan of je http://www. weergeven wil in de URL van de pagina’s. Dit is over het algemeen wel aan te raden. Wanneer je een beveiligde verbinding wil installeren (een zogenoemde SSL versleuteling), kies dan voor de https-optie. Dit is zeker aan te raden in verband met het optimaliseren van je website voor zoekmachines, maar zorg wel dat een SSL-versleuteling vooraf aanschaft.

Het is niet erg als je iets niet goed invuld, alles is later nog aan te passen. Wanneer je ergens niet uit komt, zijn hier gedetailleerde instructies te vinden voor het correct invullen van de gegevens. Wel de login gegevens goed opslaan, deze heb je direct hierna weer nodig.

Wat Is Een Blog

Inloggen in het admin gebied kan op http://www.jounaamhier.nl/wp-admin/. Sla altijd je persoonlijke inlog URL en ook inloggegevens goed op. Je hebt deze nodig om de site aan te kunnen passen en artikelen te plaatsen.

PS. Vervang “jounaamhier.nl” natuurlijk nog wel even door de domeinnaam die je zojuist hebt geregistreerd.

 

Stap 5: Een Design Kiezen

Zoals je misschien al hebt gezien, moeten we nog een design uitzoeken om het geheel compleet te maken. Hiervoor moeten we een WordPress thema kiezen – deze zal uiteindelijk het uiterlijk van je blog bepalen. Wanneer je een mooi ogende website wil ontwerpen, is een elegante en professionele look, maar ook een eigen personalisering belangrijk:

 • Een professionele look kiezen: Het gebruik van een krachtig en veelzijdig WordPress theme is essentieel voor de personalisering van het sitedesign. Op de redactie maken we eigenlijk exclusief gebruik van Themeforest WordPress themas, een enorme catalogus aan premium designs voor bloggers. Voor een klein eenmalig bedag krijg je een prachtig WordPress thema, een unieke licensie voor gebruik op je nieuwe site, en ongelimiteerde technische hulp. Het uploaden van een design is de fundering van je website.
 • Een unieke look kiezen: We gaan, aan de hand van je gekozen thema, je digitale huis mooi maken. Om een unieke look en feel te kunnen creeëren, is het belangrijk om goed na te denken welk thema je kiest. Onze site (welke je nu ziet) gebruikt het 15Zine design. Maar er zijn nog ontzettend veel meer opties. Hieronder zie je bijvoorbeeld het responsive design genaamd Florence. Een prachtig ontwerp als deze kan je (naast vele andere designs) direct downloaden en kant-en-klaar op je website plaatsen door het eerst te downloaden, en het vervolgens te uploaden in een standaard ZIP-bestand.Hoe Maak je Een Blog

Klik Hier Voor Toegang Tot Mooie Designs

Stap 6: Het Blog Personaliseren

Als de voor jou ideale lay-out gekozen en geüpload is, dan is het belangrijk om het geheel verder te strucureren en optimaliseren. Het is aan te raden om in ieder geval eerst een aantal standaardpagina’s aan te maken:

 • Over Mij’, waarin je uitlegt wie je bent en waar je over schrijft;
 • Privacybeleid’, wettelijk verplicht onderdeel waarin je uitlegt wat de gebruiksvoorwaarden zijn. Gebruik hiervoor een kopie van een standaard tekst en pas deze aan naar wat voor jou relevant is;
 • Contact’, waar je contactgegevens plaatst en een plek waar mensen je kunnen vinden op social media;

Verder moet je erop letten, dat je hebt ingesteld dat jou blogposts terecht komen op de voorpagina. Dit kan in het WordPress menu, onder Instellingen > Lezen > Startpagina toont: ‘Je laatste berichten’. Ook is het hier mogelijk om een statische startpagina in te stellen (een pagina die altijd hetzelfde blijft) en je blogberichten in een aparte pagina onder te brengen.

Om Google te vriend te houden, en ervoor te zorgen dat je URL-structuur er mooi en simpel uit ziet, moeten we ook nog even de Permalink structuur aanpassen. Dit kan in het gewone menu onder Instellingen > Permalinks. De optie ‘Standaard’ is niet ideaal voor de zoekmachines. We willen dit veranderen naar ‘Berichtnaam’.

 • De ongewenste standaard URL structuur: https://www.findcircles.nl/?p=123
 • De gewenste berichtnaam URL structuur: https://www.findcircles.nl/voorbeeld-bericht/

Bovendien kan je gebruik maken van zogenoemde Widgets in de zijbalk, en het Hoofdmenu van de site naar hartenlust bewerken. Hiervoor verwijzen we je graag door naar deze tutorial.

 

Stap 7: Handige Plugins Installeren

Plugins zijn de reden dat we WordPress verkiezen boven alle andere sitebuilders. Met de enorme catalogus aan gratis plugins, wordt het mogelijk om alles heel snel te bouwen, zonder het gebruik van ook maar één regel HTML-code. Weet je nog dat we zeiden dat er totaal geen technische kennis nodig is om te starten met bloggen? Dat is bijna volledig dankzij de plugin-functionaliteit. Je kunt ze eigenlijk zien als kleine apps, welke je installeert in het admingebied van een blogsite.

WordPress Nederlands

Installatie is simpel. Klik in het admin-gebied op ‘Plugins’ in het linkermenu, en dan op ‘Nieuwe Plugin’. Wanneer je iets specifieks in gedachten hebt, typ dit dan in het zoekveld in.

Gratis Blog Maken

Doorzoek de catalogus en klik bij de apps die je wil installeren op de knop ‘Nu Installeren’. De meest gebruikte tools zijn te vinden onder het menu ‘Populairste’. Kijk hier gerust even rond en beoordeel of er wellicht nog iets anders nuttigs bij staat.

WordPress installeren

Installeren van de app wordt nu gestart. Dit gaat normaliter razendsnel. Is het klaar? Klik dan op ‘Plugin Activeren’. Nu zijn de onderdelen toegevoegd en kan je ze direct gebruiken. Hieronder staat een handige lijst plugins die ik zelf altijd gebruik. Het is slim zo min mogelijk apps te installeren (zo wordt niks traag voor bezoekers).

 

Essentiële Plugins Voor Elke Blogger

Yoast SEO: Optimaliseer artikelen, zodat ze makkelijker gevonden worden in Google. Gebruik het stoplichtsysteem om te checken of je bepaalde woorden niet te veel gebruikt! Grappig feitje: Deze handige tool is gemaakt door mijn persoonlijke held, de Nederlander Joost De Valk.

WordFence Security: Bescherm je site tegen ongewilde indringers, krijg inzicht uit welke landen en met welke IP-adressen mensen jou proberen te hacken (en lach ze uit omdat deze plugin je hier perfect tegen beschermt).

Jetpack: Het Zwitserse zakmes onder de plugins. Geeft onder meer inzicht in bezoekersaantallen, maakt het mogelijk om gerelateerde artikelen te weergeven onder je blogbericht, geeft de mogelijkheid sociale share-iconen te plaatsen, en verbeterd onder andere laadtijden van pagina’s.

Contact Form 7: Kopieer een simpele code en creëer supersnel je eigen contactformulieren. Alles is naar eigen inzicht aan te passen. Ook kan je ervoor zorgen dat berichten direct in je mailbox komen. Hiervoor hoef je alleen jou e-mail adres toe te voegen aan de plugin.

Loco Translate: Enorm handig wanneer je een Nederlandse blogger bent. Het kan namelijk zijn dat onderdelen op een website niet automatisch vertaald worden in het Nederlands. Dit is simpel op te lossen (zonder lastig HTML gedoe) door in Loco Translate de woorden handmatig te vertalen. Deze plugin weet bijna elk miniscuul tekstonderdeel op je site te vinden.

 

Stap 8: Artikelen Schrijven

Klaar om met het echte werkt te beginnen? Dan is het eindelijk tijd om je eerste blogposts te maken. Gebruik hiervoor altijd de zogenoemde Berichten (Posts) in het WordPress-menu, nooit de ‘Pagina’s’.

De exacte onderwerpen voor de artikelen zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen website plan. Eerder hebben we al gebrainstormd over een leuk onderwerp, en deze zal vaak ook in je domeinnaam terugkomen. Het design reflecteert in principe ook de onderwerpen waarover je blogartikelen gaan.

Hoe start je een goede blog

Blijf Bij Je Onderwerp

Het is ontzettend slim om een unieke niche te kiezen. Dit is niets meer dan een groep onderwerpen die bij elkaar passen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om ‘huisdieren’ te nemen als onderwerp. En dan over je eigen hond of cavia praten. Het is belangrijk dat je dan niet opeens over videogames gaat praten, omdat jou lezers graag alléén meer willen weten over je huisdier.

Mensen komen vaak op een blog voor informatie over een specifiek onderwerp. Wanneer je jou blogberichten als een soort dagboek gebruik, is het wel makkelijker om over meer onderwerpen te praten. Let altijd op dat je praat over dingen die je volgers ook echt leuk of interessant vinden.

Zo bouw je aan de groei van échte fans, en zal je steeds meer bezoekers trekken. Onthouden dus: focus op één onderwerp. En blijf daar altijd dichtbij!

 

Stap 9: Deel Artikelen Op Sociale Media

Natuurlijk gaat niemand jou prachtige stukken proza zien zonder deze ook daadwerkelijk met andere mensen te delen. Als niemand weet dat jou content bestaat, kan niemand het ook lezen.

Hierom gaan we zo veel mogelijk proberen te delen op sociale media. Dit is hoe simpele online promotie werkt! Denk aan Facebook, Twitter, Pinterest, Intstagram, Tumblr, maar ook aan het filmen van iets relevants voor een YouTube kanaal. Deze laatste promotievorm is vaak het meest effectief, omdat het snel te groeien is.

Blog Schrijven

Vertel ook vrienden, familie, kennissen, je buurman, je buurman’s neefjes en iedereen die je kent over wat je aan het doen bent! Hoe meer lezers, hoe sneller je kunt groeien.

Hiernaast is het belangrijk om constant interactie met lezers of kijkers te hebben. Denk bijvoorbeeld aan actief vragen beantwoorden of relevante tips en trucs geven. Zo kan je bijvoorbeeld een Q&A doen, antwoorden op comments, of vraag lezers regelmatig om input voor nieuwe content. Geef je volgers het gevoel dat je om ze geeft, entertain of informeer ze zo veel mogelijk. Dan zullen ze je voor lange tijd trouw blijven.

 

Stap 10: Promoot En Groei

Gefeliciteerd, je hebt nu officieel jou eerste website gemaakt! Een plek waar je naar eigen inzicht jou verhalen kunt delen met anderen. Of je nu gaat bloggen over de avonturen van jou Golden Retriever, of graag geld wil verdienen door reviews te schrijven over producten: alles is mogelijk.

Jouw plekje op het web is van jezelf, en van niemand anders. Dat is waarom het hebben van een eigen website zo krachtig is. De eindeloze creativiteit en kennis die verborgen zit in jou, kan nu in alle vrijheid naar buiten komen.

Door meer en meer artikelen te schrijven, coole videos te maken op jou YouTube kanaal, en te leren over de mogelijkheden van WordPress, is jou succes gegarandeerd.

Groei gebeurt echter niet in één nacht. Blijf schrijven, blijf videos maken, blijf sleutelen aan het webdesign, en je zal langzaam maar zeker het aantal volgers zien groeien. Dit is de kern van het succes van elke blogger. Is door dit artikel je interesse gewekt om een eigen plek op het web te starten? Dan hebben wij nog een leuke aanbieding voor je. We hebben namelijk een gratis online cursus blog beginnen geproduceerd. Door te klikken op de link kan je door je e-mail adres achter te laten, toegang krijgen tot de lessen!