In deze korte tutorial gaan we een eigen YouTube kanaal maken. Iedereen kan zich voegen bij de community op Google’s videoplatform. Bovendien is het volledig gratis. Met ons handige stappenplan en tips heb je binnen no-time een eigen plek om videos te kunnen uploaden!

Een YouTube channel is ideaal om je creativiteit op los te laten, reeds bestaande videocontent op te uploaden, of simpelweg je unieke project of bedrijf te promoten. Met de vele honderdduizenden mensen die dagelijks videos bekijken op het platform, heb je een immens publiek om je verhaal te kunnen delen. Laten we snel beginnen met het starten van een eigen kanaal. Dit doen we aan de hand van enkele simpele stappen.

youtube account aanmaken

Hoe Maak Je Een YouTube Kanaal?

Of je nu een eigen vlog of een business-promotieclip hebt geproduceerd, je hebt een platform nodig om deze te delen met anderen. Bovendien wil je dit op een herkenbare manier doen en een vaste locatie hebben om ook toekomstige content te kunnen plaatsen. Al deze dingen (en meer) zijn goede redenen om een eigen videokanaal te beginnen. Maar hoe werkt dat precies?

 

Stap #1: Registreren Via Google+

Het allereerste wat we doen is surfen naar https://www.youtube.com. We zien helemaal rechts bovenin een blauwe knop genaamd ‘Inloggen’. Klik hierop, en je wordt naar een scherm gebracht dat er ongeveer zo uit zal zien (let erop dat Google dit soort functies constant aanpast, dus het kan er voor jou ietsjes anders uit zien):

Google Account Maken

Je kunt al zien dat er snel een nieuwe look zal gaan komen, dus wees niet verbaasd als dit er iets anders uit zal zien. Het punt is echter dat we een e-mail adres moeten invullen om verder te gaan (bij voorkeur een Gmail adres). Deze is simpel aan te maken door je gegevens in te vullen en een nieuw account te starten.

 

Stap #2: Je Nieuwe Kanaal Starten

Wanneer je succesvol inlogt aan de hand van de vorige stap, kan je je weg vervolgen door te klikken op een blauwe knop waarop staat ‘Doorgaan naar YouTube’. Hiermee wordt je terug gebracht en is je account succesvol aangemaakt. Gefeliciteerd!

 

Stap #3: YouTube Banner Maken

We zijn echter nog niet klaar, want we moeten nog onder meer een mooie banner art en een Google+ afbeelding toevoegen als logo. We starten met de channel art, omdat deze het meeste in het oog zal springen. Dit is namelijk de grote afbeeldingsbalk bovenaan je nieuwe kanaal. Een banner art moet zeer groot zijn (2560 bij 1440 pixels), hoewel slechts een klein deel hiervan zichtbaar zal zijn.

Hoe kan je snel iets moois plaatsen? Voor beginners is de website Canva ontzettend handig. Een gratis online tool om te photoshoppen. Maak een account (gebruik je Gmail adres van zojuist), log in en selecteer uit de preset afbeeldingstypen de YouTube banner afbeelding. Hier kan je een voorbeeld aanpassen naar eigen wens.

Canva

Stap #4: Naam Aanpassen & Logo Toevoegen

Ook is het belangrijk je naam aan te passen naar eigen inzicht, en een mooi logo toe te voegen. Google heeft het geweldige idee gehad om dit via je Google+ account te regelen, dus daar hebben we ons dan maar aan te houden. Deze kun je heel simpel bereiken door op je inlog-icoontje te klikken helemaal rechts bovenin het scherm.

Vervolgens moet je even deze instructies volgen voor het veranderen van je naam en pictogram op Google+. Let op dat je naast de naam van een persoon ook een merknaam kunt instellen in plaats van een gewone persoonsnaam (erg handig wanneer je een unieke merknaam wil opbouwen met je videos). De stappen zijn:

 1. Klik op je (nog niet bestaande) account afbeelding op YouTube;
 2. Dit brengt je naar je Google+ pagina, naast je naam staat een kleine pen-icoon, klik hierop;
 3. Nu zie je een scherm zoals hieronder, pas je naam en logo aan (dit verandert op alle Google platforms).

Google Plus Logo Aanpassen

Stap #5: Omschrijving & Website Toevoegen

Dit is het moment dat je nieuwe kijkers duidelijk gaat maken waar je kanaal over gaat. Vertel in een korte omschrijving het doel van je uploads, en welke mensen je er mee zou willen bereiken. Ook is het mogelijk om in het beschrijving-onderdeel relevante links toe te voegen naar gerelateerde sociale media, of zelfs naar je eigen website. Gelukt? Dan kunnen we gaan uploaden!

 

Stap #6: Een Video Maken & Uploaden

Hiervoor hebben we natuurlijk enkele essentiële onderdelen nodig. De belangrijkste equipment voor een beginnende YouTuber bestaat uit onder meer het volgende:

 1. Een microfoon voor voice-overs;
 2. Een HD webcam voor thuisopnames (nooit je laptop webcam gebruiken!);
 3. Eventueel een vlogcamera voor buitenopnames;
 4. Simpele maar professionele videobewerking software (wij raden Magix Video Deluxe aan);

Nadat de productie van je eerste video is gelukt, is het tijd om te uploaden! Dit kan heel gemakkelijk door gebruik te maken van het upload-icoon helemaal rechts bovenin het menuscherm. Vervolgens kan je nog kiezen uit het type upload:

Videos Uploaden

Het is handig om te weten wat deze verschillende typen betekenen. We bespreken ze kort:

 1. Openbaar: De video komt direct online en is meteen zichbaar voor je abbonnees;
 2. Verborgen: De video is alleen voor jou zichtbaar en kan later worden vrijgegeven;
 3. Privé: Iedereen kan zien dat er een nieuwe upload is, maar alléén jij kan de video bekijken;
 4. Gepland: Zet je upload klaar om direct online te gaan op een door jou bepaald tijdstip.

Hierna moeten videos altijd worden voorzien van een titel, beschrijving en een thumbnail. Dit is de kleine afbeelding die je ziet wanneer je naar dingen zoekt op YouTube. Ook deze zijn gemakkelijk te photoshoppen door middel van Canva.

Nu is het een kwestie van consistent hoge kwaliteit videocontent toevoegen en langzaam je kijkersaantallen zien groeien. Views en abbonees komen niet vanzelf, wat promotie is zeker aan te raden. Heel veel succes met je nieuwe project en we hopen dat je een er ontzettend veel voordeel aan kunt beleven. Deel hieronder gerust het kanaal welke je zojuist het gemaakt, en vraag anderen om tips en trucs.