User Interface? En dan ook nog design? In of bij WordPress? Weleens van gehoord maar geen idee wat het betekent? Korte uitleg: User interface heeft als doel dat de gebruiker van bijvoorbeeld een website, informatie op een goede manier kan lezen of ‘ontvangen’ met verschillende soorten apparaten en systemen. Je kunt dus denken aan het openen van een website met verschillende besturingssystemen. Dit kan dan bijvoorbeeld een app zijn, of, zoals we in dit artikel gaan bespreken: een WordPress website.

 

UI Design & UX Design

Bij User interface design of ook wel UI Design van een website is het vooral belangrijk dat de gebruiker of de (in veel gevallen) potentiele klant, op een gemakkelijke manier toegang krijgt tot informatie. De website moet er dus aantrekkelijk uit zien maar moet tegelijkertijd efficiënt zijn. Een andere term is overigens UX Design, wat staat voor User Experience design. Deze term richt zich nog meer tot de klant. Is de klant tevreden over de connectie tussen jouw product of dienst en de website? Welke gevoelens heeft de klant tijdens het bezoek van de website? Je wilt natuurlijk geen gefrustreerde bezoekers!

 

User Interface Plugins

Het kan best lastig zijn om een website gebruiksvriendelijk te maken. WordPress helpt je daarom een handje. Zij stellen verschillende elementen beschikbaar zodat je website gebruiksvriendelijk is. Deze zogenaamde plug-ins kun je installeren op je website. De content van je website wordt dan via deze plug-in gepresenteerd aan de gebruiker op een originele en gebruiksvriendelijke manier met duidelijke workflows en logische knoppen.

WordPress doet er veel aan om hun eigen klanten tevreden te houden. Ze hebben zelfs een speciaal gedeelte op hun website gemaakt, waar je zelf ideeën kunt geven voor nieuwe plug-ins. Dus als je originele ideeën hebt, kun je ze insturen en dan kijken de designers van WordPress of dit een idee is dat uitgewerkt kan worden. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een webdesign expert inhuren. Ze zorgen voor constante vernieuwing, verbetering en optimalisering. WordPress maakt hiervoor gebruik van hun kennis over gebruikersprofielen en toegankelijkheidsinformatie en verrichten daarvoor verschillende gebruikersonderzoeken.

 

User Interface Design Voordelen

De voordelen voor jou als website-eigenaar zijn onder andere weinig kosten aan ontwikkeling van je website, gebruikmaking van externe support voor je website en tijdswinst. Dit kan je vervolgens weer investeren in bijvoorbeeld het vergaren van backlinks voor je site SEO. Je bespaart dus tijd, geld én zeker niet onbelangrijk: je klanten zijn tevreden over het gebruik van je website.

 

De Juiste Plugins Kiezen

Wil je zelf een plug-in installeren op je website, stel dan een onderzoek in. Let hierbij op de volgende punten:

  • Wat is de doelgroep?
  • Wat zijn de wensen van de klant?
  • Welke workflows zijn belangrijk?
  • Wat voor design wil je gebruiken en is dat modern genoeg?

Maak aan de hand van bovenstaande antwoorden een plan voor je website. Misschien heb je zelf al een idee over het design, dan kun je die natuurlijk zoeken tussen de plugins die aangeboden worden via de WordPress tools. Laat je website vooral ook testen door enkele gebruikers. Vraag om tips en verbeteringen. Wanneer je producten aanbiedt op je website die besteld kunnen worden, vraag dan verschillende mensen om het bestelproces te doorlopen.

Goede plugin gevonden via WordPress? Installeer hem dan en kijk of hij goed bevalt. Gelukkig kun je altijd nog een nieuw design downloaden, mocht je bij nader inzien toch niet tevreden zijn.

Op naar vele tevreden bezoekers!