Geld verdienen op YouTube is niet te onderschatten. De industrie genaamd ‘vloggen’ is booming. Maar wat verdient een vlogger nu eigenlijk precies? We gingen eens op onderzoek uit om deze brandende vraag te beantwoorden…

Vlogs zijn populair, en jonge mensen als Enzo Knol verdienen letterlijk miljoenen met hun dagelijkse video afleveringen. YouTubers verdienen niet alleen geld met advertenties via Google AdSense, maar hebben ook andere manieren om inkomsten binnen te halen.

Geld Verdienen Met Vloggen

Geld Verdienen Met YouTube Vlog Videos

We kwamen in ons onderzoekje er al snel achter dat er meer is dan alleen de standaard advertentie inkomsten. Zo maken de grootste Nederlandse YouTubers ook gebruik van onder meer de volgende verdienmethoden:

  1. Sponsors – Vloggers zijn zogenoemde influencers. Dit is niets meer dan een persoon die een grote groep mensen in een bepaalde doelgroep kan bereiken. Natuurlijk is dit zeer interessant voor bedrijven, die zo hun merknaam kunnen linken aan een populaire Nederlander, om zo bijvoorbeeld naamsbekendheid en als gevolg hiervan meer omzet te verkrijgen.
  2. Product Placement – Een stukje subtieler is de zogenoemde product placement. Dit wordt ook wel sluikreclame genoemd. Even terloops een productnaam of merk noemen, een winkel binnenlopen met een wel héél bekende naam, iets ‘per ongeluk’ wat te lang in beeld houden… Het zijn allemaal vormen van productplaatsing. Een slinkse maar niet-storende manier van videomarketing.
  3. Affiliate Marketing – De ideale manier om online geld te verdienen is het uit jezelf aanbevelen van bepaalde producten. Stel, je hebt als vlogger een compleet nieuwe GoPro camera gekocht, dan kan je deze aanbevelen in de beschrijving van je video. Koopt een kijker deze op jou aanraden, dan verdien jij een commissie voor deze sale. Een klein zakcentje dus. Dit is overigens ook het verdienmodel van ons blog, dus als je klikt op de GoPro-link hierboven en deze besluit aan te schaffen, help je ons ook nog eens! Zo werkt het dus ook bij product aanbevelingen in een vlog. Simpel toch?
  4. Eigen Website – Professionele vloggers hebben een eigen website waar ze mensen naar toe kunnen sturen. Hier hebben ze bijvoorbeeld een product of service, welke gekocht kan worden.
  5. Merchandise – Een goed voorbeeld van een verdienmodel met een eigen site, is het verkopen van merchandise in een webshop. Denk hierbij aan shirts met je logo’s erop, maar ook truien, petjes, stressballen, skippyballen, grasmaaiers, gummyknuppels… Afijn, je snapt het denk ik wel. Plak als vlogger een logo erop en het heet opeens merchandising.
  6. Royalties – Er zijn ook genoeg YouTubers met een eigen boek of muziek single of CD. Wanneer iemand deze koopt in een winkel, verdient de YouTuber hier geld mee. Omdat het zijn ‘trademark’ of merk is, zal hier een klein bedrag over worden verdient, dit zijn royalties.

 

Wat Verdienen Vloggers Precies?

Nu weten we de verschillende manieren waarop YouTubers hun euro’s binnen krijgen, maar hoe snel loopt hun bankrekening nu eigenlijk vol? Dat is eigenlijk vrij lastig te zeggen. Wel is het vrij duidelijk dat je vanaf ongeveer 50.000 abonnees goed kunt leven van je YouTube kanaal.

Gemiddeld verdient men met 1000 views ongeveer één euro. Maar dan hebben we het over advertentie kliks. Dit is in de verste verte niet de meest lucratieve manier om binnen te lopen met vlogs. Dan moeten we echt gaan denken aan de andere verdienmethoden, die we eerder in dit artikel al noemden.

Wanneer je alles effectief toepast, kan je gemakkelijk duizenden euro’s per video binnenhalen. Maar dan moet je wel goed weten wat je doet, en een grote schare volgers en kijkers hebben opgebouwd. Bovendien moeten al deze kijkers ook nog eens trouw zijn aan de adviezen of het merk van de YouTuber.

Een vlogger als Enzo Knol is in ieder geval met gemak miljonair door zijn tweedagelijkse videos. Maar voor jouzelf is het waarschijnlijk realistischer om eerst eens te starten met 1000 views, en je eerste paar euro’s te mogen ontvangen. Heel veel succes!