Muziek is essentieel voor vlogs. Muziek houdt je vlog interessant. Het is echter niet toegestaan om alle muziek voor je vlog te gebruiken. Bij de meeste muziek heb je te maken met het auteursrecht. Als je muziek gebruikt die valt onder het auteursrecht kan YouTube je video verwijderen of kan de auteursrechteigenaar een claim bij je indienen. Als je vaker de auteursrechten schendt, verwijdert YouTube zelfs je kanaal. Hoe vind je nou muziek waarbij je dit risico niet loopt?

De meest voor de hand liggende manier is om de gratis YouTube muziekbibliotheek te gebruiken. YouTube biedt een collectie gratis muziek aan die je ter plekke onder je video’s kan plaatsen. Het kan wel zijn dat je de artiest van het desbetreffende nummer nog in je beschrijving moet vermelden, als je dit niet hebt gedaan geeft YouTube je gelukkig eerst een waarschuwing en zijn er dus niet direct heftige gevolgen. De YouTube bibliotheek wordt veel gebruikt door vloggers en dus kan het best zijn dat er veel vlogs op YouTube zijn waarin jouw vlogmuziek wordt gebruikt, om dit te voorkomen kan je op andere manieren op zoek naar muziek vrij van auteursrechten.

Royalty-free muziek is vrij van auteursrecht. Er zijn verschillende website’s waarop je royalty-free muziek kan downloaden. Sites als Incompetech en Epidemic Sound bieden een grote bibliotheek met muziek vrij van auteursrechten aan. Sites die royalty-free muziek aanbieden, hebben vaak ook verschillende audio-effecten zonder auteursrechten, die je kan gebruiken om je vlogs nog leuker te maken. Royalty-free is echter niet altijd gratis, al zijn op websites met royalty-free muziek wel vaak gratis tracks te vinden.

Voor gratis muziek kan je misschien beter terecht bij YouTube kanalen die muziek zonder auteursrechten plaatsen. Voorbeelden hiervan zijn NoCopyrightSounds en Audio Library. Meestal zijn er download-links in de beschrijvingen te vinden en anders is het raadzaam om een YouTube converter te gebruiken om de muziek uit de video’s om te zetten naar bijvoorbeeld een mp3 bestand.

Ook bestaat er muziek met soepelere auteursrechten. Die muziek kan je herkennen aan een Creative Commons licentie. Binnen Creative Commons zijn er wel veel verschillende regels, via dit stappenplan kan je er precies achterkomen welke muziek je mag gebruiken en hoe je bij het gebruik de artiest op de juiste manier vermeldt. Muziek met Creative Commons kan je vinden op Soundcloud en het gemakkelijkst via deze pagina.

Er komt dus nog aardig wat kijken bij het kiezen van de juiste muziek voor je vlog. Neem vooral geen onnodige risico’s, want het schenden van het auteursrecht kan je flink wat ellende opleveren. Gelukkig zijn er meer dan genoeg manieren om veilig je vlogs op te leuken met muziek!

Wil je meer leren over het starten met vloggen? Bekijk dan ook onze tutorial over onder meer de spullen die je hiervoor nodig hebt, hoe je aan de slag kunt gaan, en wat je in potentie zou kunnen verdienen met je vlogs op YouTube of andere video platformen.