De Nederlandse vlogger is populairder dan ooit. Met bekende namen als Enzo Knol, Teske De Schepper, Dylan Haegens, Monica Geuze en vele anderen, is de YouTube scene groter dan ooit. Beginnen met vlogs maken is echter voor iedereen mogelijk. Wij leggen je uit wat je nodig hebt om de perfecte YouTube vlog te produceren.

Maar de onstilbare honger van duizenden jonge fans vraagt altijd om een nieuwe idool. Ben jij misschien geschikt om jou verhaal te delen voor een groot publiek? Wil je starten met vloggen? Zo word je een succesvolle vlogger…

Beginnen Met Vloggen

Klaar om ook actief te worden op YouTube met een eigen dagelijkse videoserie? Geloof het of niet, maar ook jij kan binnen enkele maanden uitgroeien tot een voorbeeld voor duizenden kijkers. Starten met niks is even doorbijten, maar de Nederlandse vloggers die jij zo goed kent zijn ook met niets begonnen. Dus waarom zou jij dan geen schare fans kunnen opbouwen door middel van een dagelijke vlogvideos?

Start jou kanaalactiviteiten op YouTube met een dagelijkse upload, en langzaam komen mensen een kijkje nemen. Ga de samenwerking aan met andere kanalen, deel je videos op social media, en vertel het aan je ouders, je broertje, de oma van je buurjongen, of zelfs aan je schoolklas.

Je bent niet ver verwijderd van een doorslaand internet succes, als je de tips in dit artikel volgt. En ja, ook geld verdienen en sponsors aantrekken behoort tot de mogelijkheden…

Wat Is Een Vlog

Dit Heb Je Nodig Als Vlogger

Een YouTube kanaal maakt zichzelf natuurlijk niet. Abbonnees en kijkers moet je aan je binden door middel van hard werk. Een dagelijkse vlog kan alleen een groot succes worden met de juiste uitrusting. Daarom is een kleine investering nodig om van start te kunnen gaan. De ideale starterskit van elke Youtuber bestaat minimaal uit de volgende dingen:

  1. Een vlogcamera of webcam om jezelf te kunnen filmen;
  2. Een microfoon om geluid mee op te nemen;
  3. Veelzijdige software voor videobewerking;
  4. Een nieuw YouTube kanaal met goede ideeën!

Dit artikel zal de benodigdheden één voor één langs lopen. Ons in-house testpanel (de redactie) heeft een product test gedaan, en bleef met enkele aanbevelingen over. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, zijn de volgende spullen een slimme investering.

 

Een Vlogcamera

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de vlogcamera. Jezelf goed kunnen filmen is de basis van het vloggen. Hierbij is het super belangrijk dat het scherm waarop je jezelf kunt zien, 180 graden gedraaid kan worden. Ook is het handig wanneer er beeldstabilisatie mogelijk is. Dit houd in dat je geen schokkerig beeld als resultaat hebt, wanneer je de camera in de hand houd.

We hebben de meest gebruikte camera’s van grote YouTube vloggers voor je opgezocht. Ook keken we naar de prijzen, specificaties, en functionaliteit van de apparaten. We kwamen met ons testpanel uit op de volgende drie camera’s, die allemaal onze uitgesproken voorkeur hebben.

 

Canon PowerShot GX 7 II

Veruit de best gewaardeerde vloggerscamera van dit moment, is de Canon PowerShot GX 7. Dit veelzijdige en handzame toestel is momenteel de eenzame winnaar wat betreft kwaliteit. Waarom vloggers dit toestel vrijwel altijd kiezen? Het kantelbare scherm maakt een cameraman of -vrouw compleet overbodig.

Door tijdens het filmen jezelf contstant te zien, weet je dat je niet te dicht of te ver van het beeld af bent gepositioneerd. Ook het tocuhscreen is makkelijk te bedienen en in te nagiveren. Nog een positief punt? De High Definition beelden doorsturen is moeiteloos en razendsnel.

Vlogcamera

Bekijk Actuele Prijs & Details Bekijk Alle Camera's

 

Panasonic Lumix DMC-SZ10

De grote concurrent voor Canon, voornamelijk op de prijs, is deze Panasonic Lumix SZ10. Wanneer je namelijk een beperkt budget hebt, is deze handige vlogcamera de perfecte keuze. In principe lever je weinig kwaliteit in voor de paar tientjes die deze camera kost.

Beginnende vloggers die nog niet veel geld willen investeren, moeten zeker voor dit model gaan. Wel even letten op de NFC geheugenkaart, deze kan namelijk niet in dit toestel. Dit maakt overzetten van beelden een tikkeltje ingewikkelder, maar dat mag de pret van de zeer lage prijs zeker niet drukken.

Vloggen Camera

Bekijk Actuele Prijs & Details Bekijk Alle Camera's

Sony CyberShot DSC-HX90

De bekendere camera is deze Sony CyberShot HX90. Een scherper beeld zal je niet snel krijgen, want dit toestel blinkt zonder twijfel uit in beeldkwaliteit. Zelfs wanneer je ver inzoomt wordt de scherpte van de beelden zeker niet minder.

Nog een superfunctie? Reflecties in het scherm zijn verleden tijd, dankzij de electronische viewfinder. Dit is een handige ingebouwde functie, die direct focust op hetgeen waar jij op richt. Als je voor scherp gaat, moet je zeker kiezen voor deze hoogwaardige kwaliteit Sony Cybershot.

Sony Vlog Camera

Bekijk Actuele Prijs & Details Bekijk Alle Camera's

 

Actiebeelden Schieten

Een dagelijkse videoblog is natuurlijk gevuld met actie! Of je nu in de zee zwemt, gaat paragliden, of het skateboard park onveilig wil maken… De GoPro HERO 5-serie is je beste vriend voor het schieten van goede beelden.

Er zijn twee versies van hoge kwaliteit, het is meer hoe compact jou voorkeur heeft. De GoPro HERO 5 Session is een kleine zwarte kubus die bijna niet opvalt. Je kan hem zelfs op je helm plakken als het nodig is.

Daarnaast is de GoPro HERO 5 Black een iets grotere uitvoering, welke daarom ook iets scherpere beelden kan schieten. Beide versies komen trouwens met een gratis statief, mooi meegenomen!

Nederlandse Vlogger

Bekijk GoPro HERO 5 Session Bekijk GoPro HERO 5 Black

 

Hoge Kwaliteit Webcam

Wanneer je ervoor kiest om vanaf je eigen computer videos op te nemen, is het beter om een investering te maken in een goede webcam. Dit is ook handig als je bijvoorbeeld videogames wil gaan streamen op Twitch.

Er is eigenlijk maar één webcam die écht hoge kwaliteit oplevert. De populaire reviewsite Hardware.info gaf deze camera al een Gold Award voor beste vlogwebcam: de Logitech C920 HD Pro.

Geld Verdienen YouTube

Bekijk Actuele Prijs & Details Bekijk Alle Webcams

 

Een Goede Microfoon

Onmisbaar in het repertoire van elke zichzelf respecterende Youtuber: de welbekende Blue Yeti Mic. Weg met die stomme headset microfoons, want daarbij klinkt het net alsof je onder water in een walkie-talkie aan het blèren bent.

Wanneer je tof geluid wil in je videos, dan is het echt de moeite waard om even een kleine investering te doen in je kanaal. Veruit de populairste microfoon is de Blue Yeti. Een professioneel en kristalhelder product om de oren van jou kijkers te doen flapperen van geluk. Je stemgeluid was nog nooit zo mooi.

Coolblue camera

Bekijk Actuele Prijs & Details Bekijk Alle Microfoons

 

Een Selfiestick

Het is een cliché onder de vloggers, maar het gebruiken van een selfiestick tijdens de dagelijkse vlogsessies is toch wel een belangrijk object. Zeker wanneer er buiten de nodige avonturen worden beleefd, of wanneer er even geen cameraman of vrouw beschikbaar is, kan de selfiestick uitkomst bieden.

Gelukkig zijn er vele soorten beschikbaar, en deze kunnen zelfs vaak met een mobiele telefoon worden gebruikt. Handig voor jou vlog? Bekijken dan zeker even de mogelijkheden.

Beginnen Met Vloggen

Bekijk Actuele Prijs & Details Bekijk Alle Selfiesticks

 

Software Voor Videobewerking

Tot slot hebben we ook nog een programma nodig om videos te kunnen aanpassen. Dit is erg belangrijk bij het maken van YouTube videos, en kan een vlog maken of breken.

Zelf gebruik ik voor videobewerking MAGIX, een makkelijk te leren editing-software. Hiermee kan je jou eigen professionele show maken, en vlogs doen overkomen alsof deze zo op TV konden. MAGIX Video Deluxe is ideaal om jou kanaal naar een nieuw niveau te tillen, en verplichte kost als beginnende vlogger.

Video Software Vlog

Bekijk Deze Video Editing Software Check Actuele Prijs

 

Groeien En Geld Verdienen

Natuurlijk zijn dit allemaal vrij pittige investeringen, maar dat is met een reden. Om als vlogger serieus genomen te worden, moet je de juiste uitrusting hebben om een kans te kunnen maken. De wereld van de vloggers is namelijk enorm competitief.

Het is helemaal prima om te starten met alleen een webcam, en later te investeren in een GoPro of een Canon PowerShot. Dit vergroot langzaam je mogelijkheden, en kan ook nog eens mooie footage voor je vlog opleveren.

Geld verdienen met YouTube kan al met een relatief klein aantal subscribers. Het zal maar een paar maanden (soms weken) duren, voordat je het geld van deze equipment hebt terug verdient. En bij succes? Wat je nu inlegt, zal je straks misschien wel 10 keer zo hard terugverdienen!

Nu Ben Je Er Klaar Voor!

Super, de basis voor succes is gelegd met je nieuwe aanwinsten. Nu is het tijd om te brainstormen en een aantal videoconcepten op papier te zetten. Bedenk leuke series, unieke onderwerpen die een bepaalde doelgroep aanspreken, of ga gewoon op pad en beleef avonturen. De ideale vlog duurt tussen de 5 en 10 minuten, en wordt dagelijks online gezet.

Voorzie jou videos van een duidelijke beschrijving, reageer op reacties, en wees er zo veel mogelijk voor jou fans. Alsje meer informatie, tips of trucs wil, nodigen we je van harte uit om even rond te kijken op onze site. We hebben vele gratis artikelen beschikbaar over het maken van succesvolle YouTube videos. Een goed begin is helemaal bovenin deze pagina, waar we in het menu al enkele vlog-artikelen voor je klaar hebben staan.