Er bestaan vele verschillende type blogs, van zakelijk tot informeel, van beauty-, lifestyle-, fashion-, reis- tot techblogs. Als je alleen al kijkt naar de Nederlandse blogs, zie je al dat er een divers aanbod bestaat. Wil je graag beginnen met bloggen? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je met vernieuwende, interessante content komt dat je doelgroep zal aanspreken.

 

Zo voorkom je dat jouw blog verdrinkt in de grote zee aan blogs die amper gelezen worden. Maar hoe kun je hier nou het beste voor zorgen? Volg de volgende 7 stappen en schrijf een pakkende post.

 

Artikelen schrijven

Stap 1: Begrijp je publiek

Voordat je begint met schrijven is het belangrijk dat je een duidelijk idee hebt van je doelgroep. Ga hier even voor zitten en brainstorm hierover. Het is namelijk belangrijk dat je dit duidelijk voor ogen hebt wanneer je begint aan je blogpost. Denk daarna na over de content die deze doelgroep aan zal spreken.

 

Stap 2: Kies een onderwerp en een werktitel

Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk dat je een onderwerp uitkiest. Het mag best een vrij algemeen onderwerp zijn, maar zo zorg je er in ieder  geval voor dat je een richtlijn hebt waarover je gaat schrijven en voorkom je dat de blogpost alle kanten opgaat.

 

Stap 3: Schrijf een sterke introductie

De introductie van de blogpost is ontzettend belangrijk, hiermee staat of valt je post namelijk. De introductie moet echt de aandacht trekken van de lezer, want als je dat eenmaal verliest, ben je hem kwijt. Hoe kan je nou het beste een echt pakkende introductie schrijven? Vertel bijvoorbeeld een (persoonlijk) verhaal, maak een grap, of trek de aandacht door een interessant feitje of statistiek te noemen. Beschrijf daarna het doel van de post en maak een link met het leven of het werk van de lezers.

 

Stap 4: Organiseer je content

Niet is zo afschrikkend voor lezers als een ontzettende lap tekst, zorg er dus voor dat je de content opdeelt. Dit kan je doen door kopjes, een opsomming of lijstjes te gebruiken. Dit breekt de tekst op. Denk dus na over je onderwerp en in welke verschillende secties je dit kunt opdelen.

 

Blogger

 

Stap 5: Schrijf!

In de vorige stap heb je uiteengezet hoe je tekst in elkaar zit, dan mag je nu eindelijk beginnen met schrijven. Gebruik het overzicht als een gids en vul de lege plekken op met je content. Gebruik hiervoor je eigen kennis maar doe ook onderzoek om meer informatie, voorbeelden en feitjes toe te kunnen voegen.

 

Stap 6: Herlees, bewerk en herschrijf je post

Je hebt je eerste versie geschreven, dat is heel mooi maar je bent nu nog niet klaar. Zo is het aan te raden om de post meerdere keren te herlezen en te -schrijven. Laat de post anders even een uurtje liggen en ga iets anders doen, daarna kun je hier weer met frisse aandacht naar kijken. Let ook goed op de grammatica en de zinsopbouw, voorkom spelfouten!

 

Stap 7: Zoekmachine optimalisatie

Ben je klaar met het herschrijven en -lezen van je blogpost? Ben je helemaal tevreden? Check dan nu of je tekst voldoet aan de SEO basisregels, oftewel de zoekmachine optimalisatie. Ga na of je jouw kernbegrip regelmatig gebruikt, maar overdrijf ook niet. De tekst moet wel natuurlijk blijven en soms kun je beter synoniemen gebruiken.