YouTube staat er vol mee: vloggers die anderen ‘pranken’ in hun videos. Vaak loopt het uit op mishandelingen, openbare ordeverstoring, gevaarlijke situaties, gevechten, of zelf een gevangenisstraf. “It’s just a prank bro!” roepen gaat tegenwoordig niet meer helpen als content creator die een ‘ludieke’ video wil opnemen…

Hoewel ze enorm veel kijkers opleveren, zijn pranks ook enorm controversieel. Er zijn simpelweg twee kampen: óf je vind ze geweldig, óf je haat ze met een passie. Een tussenweg is er vaak niet te vinden in het debat rondom deze typen videos. Maar het internet zou het internet niet zijn als ze ook alweer een oplossing hadden bedacht.

Pranks

Prank In De Hood! (Gaat Fout)

Je zult een videotitel als deze voor een prank filmpje wel herkennen. Lekker veel clickbait en een aantal jongens van de straat die het gewone winkelende publiek lastigvallen. We zien het steeds meer en de grappen van deze YouTubers worden ook steeds extremer. Enkele voorbeelden van gevallen die de media haalden:

  1. De Treinvlogger: De beruchte ‘treinvlogger’ video, waarin enkele YouTubers bovenop een trein klommen terwijl deze reed. Ze kwamen er vanaf met een fikse waarschuwing vanuit de media-wereld en een uitbrander van vele mede vloggers.
  2. StukTV Opgepakt: De bekende heren van het kanaal StukTV sloopten voor een video een caravan en beschadigden ook nog eens een auto. Het werd beloond met een nachtje brommen in de cel van oom agent.
  3. Vitaly Klimt Op Hollywood Sign: De Amerikaanse YouTube-ster Vitaly werd opgepakt nadat hij voor een prankvideo het beroemde Hollywood sign beklom.

En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan met het leveren van voorbeelden. Recent nog werd een vlogger in een roze onderbroek fietsend van de snelweg A4 geplukt door de politie. Zijn bravoure is nog altijd op YouTube te bewonderen, maar we gaan daar geen linkje naar sturen omdat het compleet onverantwoord was.

Horror clowns

Killer Clowns: Horror Clown Mania

Dan nog zo’n ‘grappige’ trend van de laatste jaren. Rond Halloween steekt deze steevast de kop weer op: de ‘killer clown’, in Nederland misschien beter bekend als een horrorclown. Als je al geen trauma’s had opgelopen van vervelende clowns in je jeugdjaren, dan heeft deze trend je zonder twijfel de stuipen op het lijf gejaagd.

Zo werden er regelmatig horrorclowns met messen aangetroffen die mensen bij wijze van ‘grap’ zouden neersteken. En ja, dat was niet alleen in Amerika, maar ook gewoon bij ons vlakbij in Arnhem. Heel gewoon, toch? Wij vinden van niet. En we raden iedereen af om deze praktijken te verheerlijken.

Om even wat context te geven bij dit fenomeen, zie hieronder een video van KINGSTERS, een kanaal waar zo nu en dan dit soort pranks voorbij komen. Het feit dat  de politie er weer aan te pas heeft moeten komen zegt denk ik wel genoeg over de sociale acceptatie van dit soort grappige filmers.

Dumpert’s Oplossing: De Poets

Gelukkig is daar nog het aloude Dumpert, waar regelmatig wordt geroepen dat pranks ronduit kut zijn. Wij zijn het niet vaak eens met de heren van Dumpertreeten, maar in dit geval moeten we een diepe buiging maken. Elke vorm van pranks zou vermenden moeten worden tijdens het vloggen. Al was het maar om een voorbeeld te stellen aan de raddraaiers en onruststokers.

In plaats daarvan stellen wij voor om oprecht LEUKE grappen die onschuldig zijn vooral te promoten en uit te voeren. Dumpert heeft hier reeds een nieuwe term voor in de wereld geholpen: de poets. Een ouderwetse grap à la Bananasplit, die niemand kwaad doet én ook nog eens oprecht leuk en grappig is. Zowel voor degene de geprankt wordt, als de kijkers op YouTube. Tot zover onze woede op dit fenomeen. Fijne dag verder.