Tegenwoordig zijn er ontzettend veel YouTube kanalen met dagelijkse vlogs. Maar hoe maak je een vlog eigenlijk? Er gaat immers een heel proces aan vooraf, voordat je een videoblog van iemand die jij volgt kunt bekijken.

Natuurlijk zijn vloggers doorgewinterde uploaders, maar kijkers beseffen vaak niet hoeveel werk er in één aflevering gaat. Wanneer je zelf een vlogkanaal wil beginnen, is het belangrijk om de basis principes toe te passen van elke online filmmaker. Dat gaat van het concept, tot het filmen met een vlogcamera, videos editen in professionele software, tot het starten van een eigen kanaal.

 

Wat Is Een Vlog?

Begrijpen wat vlogs precies zijn, helpt bij het begrijpen van het concept vloggen. Een vlog is niets meer dan een videodagboek, een plek waarin je een (vaak dagelijkse) video gebruikt om een persoonlijk verhaal te vertellen.

Dit kan gaan over wat je die dag hebt beleefd, maar je kunt bijvoorbeeld ook een concept voor de videos ontwikkelen. Denk hierbij aan een Q&A (vraag en antwoord) video, interviews opnemen, het uithalen van grappen (pranks), of misschien wel het doen van een uitdaging of opdracht (een challenge). En dit is slechts een kleine greep uit de ideeën die er zijn voor een goede videoblog.

Vlog Starten Voor Beginners

De Videocamera

Natuurlijk ben je nergens zonder een vlogcamera. Geen footage schieten is namelijk gelijk aan geen vlogs kunnen maken. Er zijn verschillende goede camera’s op de markt, al verschillen deze wel sterk in prijs. Hieronder een kort lijstje van populaire vlogcameras:

  • Canon Powershot GT X II
  • Panasonic Lumix DMC-SZ10
  • Nikon CoolPix A900
  • Sony CyberShot DSC-HX90
  • GoPro Hero5

 

Bekijk Alle Camera's Vlogcamera Kopen GoPro Camera Kopen

Hoe Vlog Starten

Videobewerking Software

Na het opnemen met een hoge kwaliteit camera, is het tijd om de footage die hebt geschoten op een leuke en interessante manier aan elkaar te plakken. Dit heet videobewerking: eigenlijk niets meer dan knippen en plakken van de geschoten beelden, en alles in de goede volgorde zetten. Naar eigen wens kan je daarbij ook nog effecten en overgangen tussen de scènes toevoegen.

Hiervoor is speciale ‘edit-software’ nodig. En vaak zal iets simpels als Windows Movie Maker flink tekort schieten. Een goede videobewerking software is vrij prijzig, maar elke cent meer dan waard. De opties die je ervoor terug krijgt, zijn enorm belangrijk om jou vlogs leuk te doen overkomen.

Bij FindCircles raden wij altijd een software genaamd MAGIX aan. Dit programma heeft alles wat je ooit qua videobewerking nodig zal hebben, en meer. Klik op de knop hieronder om de software te bekijken:

 

Bekijk MAGIX Videobewerking Software

Vlog Maken

YouTube Kanaal Starten

Nu je klaar bent met het bewerken van jou eerste aflevering, is het tijd om speciaal voor jou vlogs een nieuw kanaal aan te maken. Voor specifieke instructies hoe je dit moet doen, check even de video hieronder.

Het is belangrijk om meteen vanaf het begin een mooie introductie, een uniek en passend logo, maar ook een mooie kanaal-banner te plaatsen. Zo kunnen mensen je herkennen en weten kijkers dat het videos van jou zijn.

Hierbij hoort ook het maken van prachtige video thumbnails (de kleine afbeeldingen die de videos vaak hebben). Hiervoor gebruik ik zelf altijd een online tool genaamd Canva. Hier zijn overigens ook gemakkelijk kant-en-klare YouTube banners te maken.

Meer weten over het maken van een eigen vlogkanaal? Check even de artikelen in het menu bovenin deze pagina. Is het je gelukt om een eigen videoblog te beginnen? Deel hem hieronder in de reacties, zo kan iedereen hem komen bezoeken en komen abboneren!