Een food blog starten kan een ontzettend leuk idee zijn wanneer je ervan houdt om bijvoorbeeld lekker uitgebreid te dineren, of om heerlijk creatief met ingrediënten te stoeien in de keuken. Foodbloggers doen het dagelijks!

De wereld vertellen over het smaakvolle recept dat je zojuist hebt ontdekt kan ontzettend plezierig zijn. Wanneer mensen die dezelfde interesse hebben jouw recepten lezen en geïnspireerd raken, zullen ze wellicht ook je beginnen te volgen en zelfs commentaar gaan achterlaten. Hierdoor leg je makkelijk nieuwe contacten en doe je misschien wel leuke nieuwe inspiratie op.

Foodbloggers

Foodblogger Worden In 5 Stappen

Maar hoe begin je nu een blog over voedsel? Hoe moet dit er ongeveer uit komen te zien en welke inhoud moet het bevatten? Er is natuurlijk geen gouden tip die in een keer een perfecte voedselblog neer zet, uiteindelijk zul je het zelf moeten doen maar op deze pagina kunnen we je wel een aantal tips geven om je de goede richting op te helpen.

1. Wees origineel

Zorg dat wat je schrijft origineel is. Je bent natuurlijk niet de eerste die een blog over eten begint dus bedenk iets origineels en schrijf daar op een leuke en pakkende manier over. Uiteraard is het kopiëren van andermans teksten uit den boze. Geen succesvolle artikelen of video ideeën van FoodGloss of ChicksLoveFood overnemen dus.

2. Maak het persoonlijk

Wees niet bang om je eigen persoonlijkheid aan de teksten mee te geven, je bent uiteraard enthousiast over de recepten die je beschrijft dus laat dit dan ook merken! Lezers houden hiervan, zullen je stukken eerder lezen en bovendien terugkomen wanneer je jouw persoonlijkheid erin naar voren laat komen.

3. Blijf geduldig

Een blog over lekker eten starten is niet iets wat je in een dag doet en ook niet in een week. Het kan zomaar een maand duren voordat de eerste lezers je recepten weten te vinden. Wanneer je ervoor zorgt dat hetgeen je schrijft origineel en pakkend is, zullen er vanzelf bezoekers komen.

Food Blog Maken

4. Zorg dat je toegankelijk bent en help anderen

Zorg dat wanneer je het weblog opzet mensen de mogelijkheid hebben om commentaar achter te laten. Wanneer de lezers dan uiteindelijk jou als foodblogger hebben gevonden, is de kans aanwezig dat ze dit ook daadwerkelijk zullen gaan doen. Ze zullen bijvoorbeeld vertellen hoe heerlijk ze jouw recept vinden of dat het toevoegen van een bepaald ingrediënt een nog beter eindresultaat had. Het kan ook zijn dat het commentaar minder positief is en je recept niet in de smaak is gevallen.

Zorg ervoor dat je altijd snel reageert en openstaat voor de mening van jouw lezers. Wanneer je deze interactie creëert op je food blog voeg je er een grote waarde aan toe. Je zult zien dat je contacten legt, anderen helpt en zelf ook nog eens nieuwe inspiratie op doet, en hier is het allemaal uiteindelijk om te doen, toch?

 

5. Schrijf met regelmaat nieuwe stukken

Als je eenmaal een schare lezers hebt die jouw voedingsblog weten te vinden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je regelmatig nieuw leesvoer aanbiedt. Schrijf minimaal een keer per week, maar het liefst vaker, een gloednieuw artikel en post deze. Doe je niet zullen je volgers hun interesse kwijtraken en jouw receptenblog links gaan laten liggen. Blijf ze boeien en je zult zien dat ze blijven terugkomen!

Foodblog starten

Geld Verdienen Met Een Foodblog

Tot slot willen we je wat meegeven over hoe je geld kan verdienen met een eigen voedselblog. Dit staat bewust aan het einde van deze tekst, omdat je er pas aan moet gaan denken wanneer je de boel goed op de rit hebt en je over een vaste schare lezers beschikt.

Het moet in ieder geval nooit de reden zijn waarom je eraan begint want dan gaat het nooit werken. De kracht is om met passie, beleving en op een persoonlijk wijze over jouw hobby te schrijven.

Banners

Je kunt ervoor kiezen om een of meerdere banners op je website te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een banner van een supermarkt, restaurant(keten) of een tijdschrift met gerelateerde inhoud. We adviseren wel om de banner(s) enigszins subtiel te plaatsen en er geen grote reclamezuil van te maken, als je dat wel doet zullen de lezers die je met hard werken hebt gewonnen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Advertorials

Een andere manier om geld te verdienen met je kookblog zouden advertorials kunnen zijn. Hierbij schrijf je in opdracht van een bedrijf een interessant verhaal wat zowel voor jouw blog als voor het betreffende bedrijf relevant is. In deze tekst verwijs je vervolgens naar een product of dienst die het bedrijf graag wil promoten, eventueel voorzien van een directe link.

Van te voren spreek je af hoeveel geld je hiervoor krijgt en op welke wijze dit bedrag tot stand komt. Gebruikelijk hierbij is bijvoorbeeld een bedrag voor het schrijven van het artikel en een bedrag per keer dat jouw link aangeklikt wordt.

We hopen je hiermee een aantal goede handvatten te hebben gegeven om van start te gaan en wensen je heel veel plezier met het starten van jouw eigen foodblog! Voor meer instructies kun je ook even het YouTube filmpje hieronder bekijken (let op, deze is wel in het Engels gemaakt). Ook hebben we natuurlijk een complete tutorial voor het starten van een eigen blog.