Een Blogspot maken als beginnende website maker lijkt  een logische eerste stap. Het Blogger platform van Google is volledig gratis en gemakkelijk te gebruiken. Toch zijn wij van mening dat je in plaats daarvan toch beter een eigen WordPress blog zou moeten starten.

Het beginnen van een weblog is interessant voor iedereen die graag zijn verhalen wil delen met de buitenwereld. Met het internet heb je een enorm bereik, en een blogpost schrijven is snel, niet ingewikkeld en bovendien vrijwel kosteloos. Dit is ook de reden dat veel mensen uitkomen bij Blogspot.com, het blogplatform van Google.

Blogspot WordPress

Blogspot vs. WordPress

We maakten al eens eerder de vergelijking tussen deze twee blogplatformen, maar toch vinden we het belangrijk om te benadrukken dat er voor- en nadelen aan beide systemen zitten. Het moge duidelijk zijn dat de voorkeur op onze redactie duidelijk uit gaat naar WordPress, het meest gebruikte websiteplatform ter wereld, zeker in de blogwereld.

Voor deze uitgesproken keuze hebben we echter duidelijke redenen:

  1. Personalisering – De schier oneindige mogelijkheden tot het naar je eigen hand zetten van je blogsite is werkelijk ongeëvenaard op het WordPress CMS. Zo zijn er tienduizenden verschillende WP themes beschikbaar, zowel gratis als premium. Uiteraard is de support en zijn de looks vele malen beter wanneer je er een klein bedrag in investeert. Dit is echter compleet optioneel. Je kunt er zelfs voor kiezen de gratis versie te gebruiken, waardoor je site er uit zal zien als: jounaamhier.wordpress.nl.
  2. Professionaliteit – Je kunt ontzettend makkelijk een .nl domein installeren en een zeer professionele website uit de grond stampen in enkele minuten tot uren. Geen HTML of code-kennis nodig. Waar vind je nu zoiets? Er zijn genoeg bedrijven die exclusief gebruik maken van het systeem, juist vanwege het gemak in het gebruik, maar tegelijk enorm professionele uitstraling.
  3. Veelzijdigheid – Blogspot is qua layout amper aan te passen, terwijl elk minuscuul onderdeel van WordPress met een druk op de knop anders kan zijn. De beperkte mogelijkheden worden ingeleverd voor een oneindige lijst aan aanpassingen, wat naast bloggen ook nog zeer veel andere website functies mogelijk maakt. Webwinkel toevoegen? Geen probleem. Bedrijf starten naast je weblog pagina’s? Prima. Portfolio plaatsen en klanten werven? Doe maar. En ga zo maar door!

We moeten echter wel een aantal dingen geven in het voordeel van Blogspot:

  1. Simpelheid – Er zijn weinig personalisering functies te vinden, wat ervoor zorgt dat het eigenlijk direct heel simpel is om te gebruiken. De looks zijn in principe altijd ondergeschikt aan de content. Dit zorgt voor gebruiksgemak, maar ook voor beperkte vrijheden.
  2. 100% Gratis – Iedereen kan direct zonder kosten een eigen blog starten met dit platform. Dat is het handige ervan. Bij WordPress is het nog nodig om minuscule investeringen te doen in een .nl domeinnaam (4 euro per jaar) en degelijke webhosting (10 euro per jaar). Bij Blogspot wordt je site in ‘de cloud’ van Google opgeslagen en zal je site er uitzien als: jounaamhier.blogspot.nl.
  3. Prettige Interface – We moeten het toegeven: het systeem zit wel goed in elkaar. Dat is ook de reden dat er zoveel mensen met plezier gebruik van blijven maken. Toch is er amper verbetering of progressie te vinden, terwijl de concurrentie constant nieuwe gratis updates krijgt om mee te gaan met de laatste internet standaarden.

 

Blogspot Account Starten

Zoals je in de video hierboven kunt zien, is het ontzettend makkelijk (ook voor beginners) om een nieuwe weblog te beginnen op het Google-platform. Een account aanmaken hoeft eigenlijk niet eens, dit kan simpelweg met je reeds bestaande Google+ profiel.

Bovendien is het zo, dat je door de beperkte bewegingsvrijheid, alle focus op de content en de artikelen kunt gaan leggen. Heb je dus al wat teksten, dan kan je direct je lezers bereiken.

Bij een ‘officiële’ WP site is het wat lastiger. Je moet een klein maandelijks bedrag (niet meer dan een enkele euro) investeren in goede webhosting en een domeinnaam, en vervolgens een thema layout te kiezen. De vrijheid heeft onze persoonlijke voorkeur, maar Blogger is toch een leuk begin voor starters.

Wanneer je het direct goed wil doen, raden we je echter aan om onze gratis online cursus weblog maken te nemen. We leren je dan om af te stappen van Blogspot, en direct aan de slag te gaan met het meest gebruikte en veruit het veelzijdigste platform momenteel beschikbaar te gaan werken (WordPress).