Veel bloggers maken met plezier gebruik van een platform-gebaseerd blog, zoals Blogger.com. Maar is dit een verstandige keuze, of misschien toch beter om over te stappen op WordPress? We wegen de beide opties af voor je in dit artikel.

Het moge duidelijk zijn dat de twee Content Management Systemen (CMS) om een nieuw weblog op te starten beiden volledig gratis zijn. Maar dit houdt niet in dat ze ook helemaal hetzelfde zijn en een gelijke hoeveelheid mogelijkheden hebben. Daarom hebben we ze in detail voor je vergeleken.

Content Management Systeem

WordPress Versus Blogger

Het is een eeuwenoude strijd tussen de platformen, maar nu zullen we dan toch echt een keuze moeten maken. Natuurlijk hebben we in onze eigen gratis blogcursus een duidelijke voorkeur voor WordPress blogs, maar we zullen ook het concurrerence blogplatform een kans geven in de vergelijking.

Zowel de voordelen als nadelen van beide gebruikssystemen zullen we behandelen, zodat je zelf de juiste beslissing kunt maken en een eigen voorkeur kunt uitspreken. Naast WordPress is Blogger het meest gebruikte systeem om langdurig in-depth artikelen op te plaatsen. Er zijn ook nog enkele andere grote blogplatforms:

 1. Tumblr
 2. SquareSpace
 3. TypePad
 4. Joomla
 5. Drupal
 6. LiveJournal
 7. Xanga
 8. Plurk
 9. Posterous
 10. Publr
 11. FriendFeed

Wellicht zal je er enkele uit de lijst kennen, maar de meeste systemen zijn relatief klein en worden veelal in het buitenland gebruikt. We richten ons specifiek op de twee grootste blog-CMS’en om zo de meest relevante waarde aan jullie te kunnen geven!

 

Eigenaarschap & Controle

Blogger is een blogplatform in de cloud, welke is gemaakt en beheerd door zoekmachine gigant Google. Het is een veelgebruikt en betrouwbaar systeem, welke gemakkelijk te gebruiken is, ook voor beginnende bloggers.

Een eigen blog op Google’s cloud zal behoren bij het website-web van de zoekmachinegigant zelf, en nooit bij jouzelf. Dit is alvast één van de grote nadelen ervan. Zo heeft Google het uiteindelijke recht om je content te beheren, wijzigen en zonodig te verwijderen van het web.

Dit is niet het geval bij WP gebruikers – zoals bekend is dit een legitieme website, welke bij een hosting platform wordt ondergebracht tegen een kleine periodieke betaling. Dit houdt dus in dat je zelf altijd de controle houd over je content, en zodoende nooit het risico loopt om van het web te worden verbannen (tenzij je natuurlijk iets strafbaars zou publiceren).

Beste Blog CMS

Looks Aanpassen

De opties en thema-aanpassingen op een Blogger-website zijn gelimiteerd. Dit is zowel een voordeel als een nadeel. Een beginner kan zo gemakkelijk gebruik maken van het systeem, maar een persionalisering van je content is hierdoor wel lastig te bereiken.

Zoals bekend zijn er aan de andere zijde een schier oneindige lijst aan WP themes beschikbaar. Kijk bijvoorbeeld maar eens in de beroemde ThemeForest catalogus. Hier zal je een overvloed aan unieke designs, layouts en personaliseringsmogelijkheden vinden.

 

Zoekmachine Optimalisatie

Wat betreft Search Engine Optimization (SEO), oftewel hoger komen in Google met je blog, zijn er eigenlijk weinig verschillen. Zoals Matt Cutts, een vooraanstaande Google-medewerker uitlegt in de video hieronder, zijn beide systemen geschikt om te optimaliseren voor de zoekmachines.

Natuurlijk moet Google een beetje onpartijdig blijven in deze materie. Maar duidelijk mag zijn dat er door middel van WP plugins als Yoast SEO en All-In-One SEO Pack een mijlenver verschil is tussen de platformen. Ook het aanpassen van de URL linkstructuur is een stuk makkelijker in WordPress.

Je Blog Verhuizen

Vastzitten aan een bepaald profiel of site-URL kan als vervelend en beperkend worden ervaren. Het verhuizen van je blogposts is een fluitje van een cent op WordPress, dankzij plugins als Duplicator. Dit soort tools helpen je met enkele drukken op de knop een complete site te migreren naar een andere plek.

Dit wordt een stuk lastiger op andere platformen. Het is dan ook een aardige klus om bijvoorbeeld over te stappen op een andere URL in een platform als Blogger. De bestanden moeten dan vaak op een ingewikkelde manier worden geïmporteerd in het nieuwe CMS.

 

Support En Advies

De documentatie wat betreft hulp bij het maken van een weblog is zeer gelimiteerd op Google’s blogplatform. Er zijn enkele how-to artikelen en videos beschikbaar, maar grotendeels gaat men er vanuit dat de bloggende persoon zelf zijn zaakjes kan regelen. Dit is verder ook vrij logisch, aangezien de aanpassingsmogelijkheden zoals vermeld redelijk beperkt zijn. We moeten dit dus ook niet zien als probleem.

Aan de andere kant heeft elk WP Theme een uniek team aan developers achter zich, welke allemaal een support hulplijn hebben. Je kunt tickets openen, mails sturen, en soms is er zelfs een compleet forum aanwezig. Dit is echter ook wel belangrijk, aangezien er veel dingen mis kunnen gaan bij het bouwen van een WP blog.

Bovendien zijn er zeer regelmatig vernieuwingen en updates beschikbaar voor WordPress. Dit is totaal niet het geval bij Blogger, wat een statsich en zelden veranderd geheel is. Er is al sinds een zeer lange tijd geen grote verandering of update meer doorgevoerd. De toekomst van dit platform is dan ook volledig in handen van Google, welke het op elk moment (gezien de groeiende populairiteit van andere systemen) kunnen afsluiten.

Blogsysteem

Het Verdict: Blogger vs. WordPress

Voor ons is het eigenlijk wel duidelijk dat het gebruiken van een statisch en beperkt platform niet meer van deze tijd is. De redactie van FindCircles is unaniem in zijn besluit dat de enige logische optie voor bloggers vandaag de dag het gebruik van het WordPress-CMS is. Het is een zeer divers en open-source systeem dat ook nog eens ontzettend gebruiksvriendelijk en aanpasbaar is.

De community omtrend WordPress is vele malen actiever en interessanter dan bij andere CMS’en. Daarom bevelen wij van harte het gebruik van dit systeem aan. Wil je graag weten hoe je zelf een blog met dit systeem kunt beginnen? Volg dan onze gratis cursus bloggen met WordPress.